Gewoon doen! – Inspirerende technologie in Dubai

Gewoon doen! – Inspirerende technologie in Dubai

Deze blog schreef ik eerder voor mijn vorige werkgever Fundament All Media:

Om het koude winterweer te ontvluchten, ben ik de laatste jaren regelmatig in de Verenigde Arabische Emiraten geweest. De reis ging in de meeste gevallen naar Dubai. Als ik aan vrienden en collega’s vertel dat ik naar Dubai ga, krijg ik meestal de reactie: gezellig zo’n zandbak met hier en daar een wolkenkrabber. De meeste mensen hebben het idee dat Dubai een beetje een leeg land is waar verder weinig te beleven is en niets gebeurt. Als ik dan vertel wat er de laatste 10 jaar allemaal veranderd is en wat er zoal gaande is in Dubai, staan ze wel versteld. Wat een inspiratie voor onder meer Nederlandse ondernemers! Graag neem ik jullie daarom mee in deze wereld.

Aankomst en vervoer in Dubai
Al bij de aankomst op het vliegveld valt het op dat je in een hele moderne wereld terecht bent gekomen. Op het vliegveld stond al in 2012 een hologram op je te wachten om je naar de juiste plek op het vliegveld te verwijzen. Vanaf het vliegveld kun je met de onbemande metro verder de stad in. In 2009 is de eerste lijn geopend. Alles gaat automatisch: omroepberichten, openen of sluiten van de deuren, gas geven en remmen. Er zit dus ook helemaal geen bemanning in de metro; dit allemaal zonder noemenswaardige incidenten.

Het streven is om in 2030 een kwart van het passagiersvervoer te laten uitvoeren door autonome voertuigen. Een van deze voertuigen zal een autonome drone zijn voor twee personen. Inmiddels zijn er succesvolle tests gedaan met een tweepersoons Volocopter. Ook loopt er een studie naar het aanleggen van een Hyperloop tussen Dubai en Abu Dhabi. Hierdoor kun je in 12 minuten een afstand van 150 kilometer afleggen.

Dubai Internet City
Dubai Internet City is een Freezone om te stimuleren over te gaan op een kennisgebaseerde economie. Inmiddels zijn alle grote internationale IT-bedrijven hier gevestigd, waaronder Facebook, LinkedIn, Google, Dell, Intel, Huawei, Samsung, SAP, Microsoft, IBM, Oracle Corporation, Tata Consultancy. Ook zijn hier honderden start-ups gevestigd. Als je met de metro reist van de Mall of the Emirates naar Dubai Marina, heb je een prachtig uitzicht over deze wijk. Erg indrukwekkend om al deze grote bedrijven naast elkaar te zien staan. Kijk voor meer informatie op: http://www.dic.ae/

Future Centre for Customer Happiness
De Dubai Electricity & Water Authority (onderdeel van de overheid van Dubai) heeft in december een Customer Happiness winkel geopend in een grote mall in Dubai. In deze winkel rijden een aantal robots rond die je vragen kunt stellen. Op basis van gebruik wordt de robot ook slimmer. Voor vragen die niet beantwoord kunnen worden door de robot, krijg je een directe videoverbinding met een ambtenaar.

De overheid van Dubai heeft als doelstelling om zijn dienstverlening door innovatie vooruit te brengen en gemiddeld 10 jaar voorop te lopen op andere landen. Zo willen ze in 2021 volledig papierloos werken en communiceren. Om dit te bereiken zetten ze in op blockchaintechnologie.

Koffie per drone
Als je lekker op het strand ligt, heb je natuurlijk geen zin om helemaal naar de koffiebar te lopen voor je frappuccino. Costa Coffee heeft recent een eerste succesvolle proefdag gevlogen met koffie. Binnen 15 minuten na je order, landt de drone met koffie naast je strandbedje. Het hoofd marketing van Costa Coffee geeft aan: “Dubai is known for leading the way with innovative technology and drones are the next frontier for instant delivery.”

Minister van artificial intelligence
De Verenigde Arabische Emiraten heeft sinds oktober een minister van kunstmatige intelligentie. Het land wil wereldwijd als beste voorbereid zijn op nieuwe technologieën. Om dit vanuit de overheid te ondersteunen, is deze minister aangesteld. Hij zal zich onder andere bezighouden met het vraagstuk omtrent autonoom vervoer.

Thuis in eigen land
Wat kunnen we in Nederland leren van alle ontwikkelingen die we zien in het Midden-Oosten? In Nederland zijn we altijd erg voorzichtig met nieuwe ontwikkelingen. Zo’n onbemande trein, dat kan toch niets zijn… De Noord/Zuidlijn in Amsterdam zal voorlopig niet onbemand rijden. Dat was een mooie kans geweest.

Geef ideeën een kans!
In Dubai hebben ze een heel andere mentaliteit. Dingen worden gewoon geprobeerd en gepromoot vanuit de overheid. Succesvol en minder succesvol; door ideeën een kans te geven en doelen te stellen voor de toekomst, krijg je alle partijen in de regio mee om er samen wat van te maken. Door de innovatieve gedachte in de regio, zie je ook dat de concurrentie elkaar probeert af te troeven en altijd nog een stapje verder zet. Laten we in Nederland dus ook innovatieve plannen en ideeën meer een kans geven. Van overheid en vervoer tot marketing en customer service: ideeën genoeg! Graag denken ik je mee hoe we jou producten samen naar het volgende niveau kunnen brengen.

joswaalkens